top of page

Utrustning Australien

Cykel: Trek fx 7.1
Att välja cykel tyckte vi var det svåraste. Vi läste mycket om vad andra långfärdscyklister använder för några. Vi kom fram till att de flesta använder cyklar med stålram för att det ska gå att svetsa ihop den hos en vanlig bilmekaniker om den skulle gå sönder, och 26" hjul med 36 ekrar för att klara av den extra vikten.
Men eftersom att det var för dyrt att köpa en sån cykel bestämde vi oss för att istället köpa en billig cykel när vi kom till Melbourne.Det blev varsin Trek fx 7.1, en typisk pendla till jobbet cykel, för 400 AUD. De fungerade väldigt bra. Förutom några ekerbrott hade vi inga problem med dem.
Lowrider: Front rack 218  
Till en början hade vi bara en pakethållare bak med två cykelväskor och en ryggsäck ovanpå. Men innan vi började cykla på Stuart Highway köpte vi en lowrider och ytterligare två cykelväskor. Dem fyllde vi med mat och vatten, för att klar de långa öde sträckorna och slippa köpa svindyr mat på road housen.
Lowridern var inte speciellt stark och den ena sprack i en svetsningen, men den gick som tur var fortfarande att använda.
Pakethållare
Vi kan tyvärr inte komma ihåg vad pakethållarna hette men de fungerade väldigt bra och de var fortfarande i ett stycke efter resans slut.
Bakväskor: Biltema
Vi använde oss av dessa eftersom de var de billigaste vi kunde hitta. Vi läste om många som haft problem med att fästena gått sönder men detta var inget vi råkade ut för. De höll hela vägen och vi var nöjda med dem.
Hampus hade också en liten väska på styret från Biltema och även den höll.

 

Framväskor: Deuter DS rackpack LR
Vi köpte de här tillsammans med lowridern ovan. När det närmade sig slutet på resan gick det hål i båda två för Hampus. Det svarta och gråa tyget visade sig bara sitta ihop med lim och det lossnade i bottnen. Det var lätt att laga med nål och tråd men väldigt irriterande eftersom de höll sämre än de betydligt billigare väskorna från Biltema. Dyrare är inte alltid bättre.
Tält: Bergans Kompakt light 2
Vi var till en början väldigt nöjda med detta tält. Det var inte allt för tungt, all packning fick plats i absiden och det förblev torrt i tältet när det öste ner. Men efter några månader började dragkedjorna att krångla och innan resans slut hade både den till innertältet och den till absiden gått sönder.
Stormkök: Trangia 27-3UL
GPS: Garmin Nuvi 30
Ett gammalt hederligt Trangiakök, av den mindre modellen. Vid resans slut var det rejält slitet men fungerade fortfarande bra. Vi använde oss hela tiden av spritbrännaren eftersom det var lätt att få tag bränsle till den. 
En vanlig Gps gjord för att ha i bilen. Vi använde den främst då vi cyklade in och ut ur städer. Annars använde vi oss av kartor som vi hämtade på turistinormationer och liknande eftersom gpsen inte var speciellt bra.
Det var svårt att få en bra överblick på resvägen. Den funkar säkert bra i bilen om man har igång den hela tiden och följer hela vägbeskrivningen men det är inget vi rekommenderar att använda till resor på cykel. 
Ryggsäckar
Vi hade varsin ryggsäck. En sextio liters av märket Everest och en sextiofem liters från Kathmandu. Vi var nöjda med båda två och de kommer säkerligen med på nästa resa också.
Sovsäckar
Hampus hade från början bara en sommarsovsäck för ungefär 250 kronor men inhandlade en ny i Adelaide eftersom det blev kallare på nätterna. Det blev en sovsäck av märket Black Wolf och den skulle klara ner till fem minus. Men de nätterna vi hade minusgrader sov han med alla kläderna på i sovsäcken och frös ändå. 
Kajsa hade det bättre som under hela resan hade en McKinley med en komfort temperatur mellan -3 och +3 grader. 

Övrigt

 Kläder och skor
Vi hade inga speciella kläder på resan utan använde oss av vad vi  redan hade. För det mesta cyklade vi i en vanlig t-shirt eller långärmad skjorta, ett par badbyxor och flippflopps. 
Vi hade även varsitt par vandringsbyxor och ett par rejälare skor/kängor i kontrast till flippfloppsen.
Regnställ hade vi också med oss men det behövde vi bara använda ett fåtal gånger. 
Reservdelar och verktyg
Ett multitool och några insektsnycklar var det enda vi hade i verktygsväg.
Till att börja med hade vi inga reervdelar förutom två extra slangar och punkteringskit. Men efter att första ekern gick sönder köpte vi med oss några. Vi hade ingen ekernyckel utan drog åt den med tången på multitoolet.
bottom of page